Fogászati és szájsebészeti szolgáltatások

Kezelési terv készítés, a lehetőségek és a várható eredmények letisztázása

A fogászati kezelés legfontosabb  mozzanata, amikor is Ön és kezelőorvosa felállítja azt a tervet, amely az Ön elvárásainak  és lehetőségeinek megfelelően vázolja a kitűzött célt és annak elérésének módját. Egy adott probléma megoldására rendszerint több lehetőség van. Első körben a sok éves tapasztalatunk és hozzáértésünk  alapján azt a tervet vezetjük fel Önnek amit a legoptimálisabbnak tartunk, azt amit  akár saját magunknak, testvérünknek , vagy szüleinknek javasolnánk. A tervet nem puszta tényként tárjuk Ön elé, hanem annak minden egyes pontját megmagyarázzuk,  mit miért javaslunk, miért jobb esetleg mint egy másik megoldás. Az esetek többségében gyakran nem is egy hanem több tervet is készítünk. Közben azonban nem szabad elfeledkezni arról, hogy itt elsősorban az Ön véleménye a döntő és nekünk orvosoknak   a feladatunk  ebben a fázisban csupán az, hogy a szaktudásunk segítségével  Ön a legjobb döntést hozhassa, hogy visszakapja természetes , mosolyát, az ételek ízét, a felhőtlen nevetés örömét , a magabiztosságot, akár a magánéletbe,n akár munkája terén.

Kérem, soha ne hezitáljon, ha kérdése van, ha valami nem teljesen érthető, vagy esetleg olvasott halott valamit amit szívesen megbeszélne. Mindig van időnk arra, hogy elmagyarázzuk megbeszéljük az Ön érdeklő kérdéseket, hiszen Önnek egy komoly döntést kell meghoznia. Nem mellékesen  eközben , van lehetősége , hogy megismerjen minket  és eldönthesse azt, hogy joggal szavaz-e nekünk bizalmat.

Implantáció / Fogbeültetés

Az fogászati  implantátum, vagy más néven műgyökér leginkább egy  metrikus csavarra emlékeztető speciálisan felület kezelt csavar. Az anyaga  az esetek döntő többségében  valamilyen titánium ötvözet, esetleg porcelán. Alakja pedig átmenetet képez  egy körszimetrikus csavar és a természetes foggyökér alakja között. Természetesen ezek a tulajdonságaik nagyban gyártmányspecifikusak.

A fogbeültetés első fázisában  pontos tervezéssel meghatározzuk a beültetni kívánt csavarok méretét, számát , helyzetét a környező anatómiai képletek és a csont tömörség figyelembe vételével. A tervezés során rengeteg apróságnak tűnő tényező van, amit figyelembe kell vennünk, pl: az általános egészségi állapot, az életkor, a várható terhelés, a környező és az antagonista fogak viszonya. Ha ezen túl jutottunk  és megállapodtunk az implantáció szükségességében  jöhet maga a beavatkozás azaz az implantáció. A beültetés során a  gyökér pótlására szolgáló részt a csont szintjéig besüllyesztjük, majd  az ínyt a tervek szerint  zárjuk  felette (Nagyon bonyodalmas lenne leírni az összes lehetőséget a műtéti kivitelezés tekintetében, de azt fontos megjegyezni, hogy mindig egyénileg mérlegelve készül el a terv és  ezt Önnel minden esetben részletesen átbeszéljük, úgy , hogy el is magyarázzuk: mi miért fontos, mi miért történik úgy ahogy.) Következő lépés a gyógyulási szakasz. Az implantátum  nem pusztán egy csavar, ami feszülés révén rögzül a csontban. Speciális anyaga képes beépülni a szervezetbe.  Ez a folyamat az oszteointegráció. Az implantátum körüli csontszövet növekedésnek indul a regeneráció időszakában és mint a fa hajszálgyökere belekapaszkodik az implantátum speciálisan felületkezelt rétegébe. Kellő idő elteltével az implantátum beépül  és terhelhetővé válik. Ekkor jutunk el az utolsó lépéshez, a felépítmény (híd /korona)  ekkortól készíthető el és rögzíthető az implantátumra .

A leggyakoribb és legfontosabb kérdések:

Miért jó az implantátum?

– Anatómikusan  állítja helyre a foghiányt azáltal, hogy agyökeret is pótoljuk, így az adott terület  a terhelés visszaállításával nem sorvad el.

– Nem szükséges a szomszédos fogak lecsiszolása, így kisebb traumával történik a helyreállítás.

– Elkerülhető a fogak lecsiszolása során esetlegesesen fellépő szövődmények kialakulása (pl: gyökérkezelés).

– Olyan esetben is készíthető rögzített fogpótlás amikor már a megmaradt fogak száma ezt nem tenné lehetővé , vagy esetleg nincs is márt megmaradt fog.

– Higiénikusabb.

– Tartósabb.

Nagyon fáj-e az implantációs műtét, és mi a helyzet utána?

A fájdalom abszolút szubjektív érzet, ezért nehéz objektív választ erre  kérdésre. helyette inkább megpróbálnám őszintén elmondani azt amit pácienseim számomra visszajelzésként mondtak. A helyszíni beavatkozást 100% -ban fájdalommentesnek mondják. Azt lehet érezni, hogy dolgozunk, de ez nem fájdalom , csak nyomó,  matató érzés. A műtétet követő időszakról pedig 95%-ban azt a visszajelzést kapom, hogy abszolút tolerálható,  többnyire nem fáj. A legtipikusabb ez a mondat: ” Mikor hazaértem éreztem, hogy múlik az érzéstelenítő hatása. Nem akartam megvárni mi lesz, ezért bevettem egy fájdalom csillapítót. Így nem fájt ! Másnap már nem kellet több gyógyszert bevennem.” Az esetek többségében 1-2 gyógyszer fogy otthon. Persze vannak komplikáltabb esetek és  ritkán utólagos szövődmények (A nyálunkat nem tudjuk eliminálni és a benne lévő baktériumok apróbb gyulladást okozhatnak.). Ezek alkotják a maradék 5%-t , amikor az otthoni utóhatás 4-5 napig is elhúzódhat.

Milyen valószínűséggel lökődik ki az implantátumom?

Az implantátumok szakirodalomi adatokban mért kilökődési valószínűsége  2%. Praxisunkban ennél sokkal jobb tapasztalatunk van, alig néhány ezrelék az elveszített implantátumok száma. Nem szabad azonban megfeledkeznünk arról, ezekben az esetekben is többnyire valamilyen fertőzés okozza az implantátum elvesztését , hiszen már említettem a nyálunkat nem tudjuk eliminálni a gyógyulási időszakban. Az implantátum kilökődése soha nem allergiás reakció Az implantátum anyaga olyan fém, amellyel kapcsolatban valós antitest- antigén pár kimutatására még nem került sor. Így az elveszett implantátumokat a fertőzés leküzdése után sikeresen pótolhatjuk.

Csontpótlás

Csontpótló beavatkozásra  abban az esetben van szükség, ha az állkapocs  illetve a felső állcsont kemény szöveteinek  vesztesége  olyan mértékű , hogy annak hiányában  a tervezett fogpótlás nem kivitelezhető. Illetve csontpótlást végezhetünk abban az esetben is ha célunk a fogakat körülölelő csont destruktív gyulladás következtében elpusztul  részének helyreállítása.

Csontpótlás lehetséges a szervezet egyéb területérő nyert autogén transzplantátum segítségével , amely áthelyezhető egy nagyobb egységben, vagy akár őrlemény formájában alkalmas üregek feltöltésére. De lehetséges mesterségesen előállított csontgranulátum felhasználásával. Mind két eljárásnak megvan a maga előnye és hátránya és a maga indikációja. Az  orvos feladata és felelőssége azt eldönteni , hogy mikor milyen eljárást alkalmaz.

A csontpótló beavatkozások a fogászati kezelés során:

Sinus lift műtét (arcüreg emelés): A  felső rágófogak elvesztését követően gyakori jelenség , hogy terhelés hiányában az arcüreg alapját képező csont elvékonyodik és vastagsága gyakorta annyira lecsökken, hogy a terület csontpótlás nélkül implantálhatatlan. Ilyen esetben lehetőség van az arcüreg csontgranulátummal való feltöltésére, így a bázis megvastagítható.

Csont vastagítás: traumás foghúzást követően , vagy régi foghiány helyén a fogatlan állcsontgerinc gyakran elvékonyodik . Ebben az esetben különböző csontpótlási technikák segítségével (pl: lateral  augmentáció, split grafting), lehetőségünk van a csont megvastagítására. Ilyen estben már sokkal célszerűbb autogén graft  vagy a kombinált graft alkalmazása.

Gerinc magassítás: A fogatlanná válás egyszerre nagyobb területre terjed ki  és/vagy hosszabb ideig fent áll akkor akár az is előfordulhat , hogy a állcsontgerinc magassága is jelentősen csökken  és az állkapocs ideg sérülése nélkül így nem implantálható. Ilyenkor szinte minden esetbe csak saját csont segítségével transzplantálható a terület. Gyakori az, hogy  megfelelő mennyiségű és méretű graft csak szájon kívüli területről (pl. csípőcsont) nyerhető.

Cysták feltöltése: A gyökércsúcs körüli cysták kezelése esetén gyakori eljárás a gyökércsúcs resectio. Kisebb méretű cysta eltávolítása esetén, ha felszámoljuk a gyulladás forrását is, az adott terület spontán gyógyul. nincs szükség csontpótlásra.Viszont nagyobb méretű cysták egyik kezelési lehetősége a cystacsontpótlással egybekötött  eltávolítása.

Fájdalmas-e a csontpótló beavatkozás és mi a helyzet utána?

Fognyaki tasakok feltöltése: A hétköznapi szóhasználatban  fogínysorvadásként aposztrofált  betegség,  valójában egy krónikus degeneratív gyulladásos megbetegedés, amely  a fognyaki marginális csontszövet súlyos veszteségét eredményezi. A szájhigiénia megfelelő javítását követően  lehetőség adódhat ezen tasakok visszacsontosítására.

A csontpótlásos beavatkozások, akár csak az implantáció is, teljes mértékben elérzésteleníthető. A műtét 100%-ban fájdalommentes. A műtétet követően azonban, ellentétben az implantációval, nagyobb arányban jelentkezik pár napig tartó postoperatív fájdalom. ennek megfelelő csillapítási lehetőségéről , mindig gondoskodunk!

Szájsebészet

Ide soroljuk az összes olyan műtéti beavatkozást , amelyet a szájban illetve bizonyos esetekben a fej nyak területen végzünk. Ezen beavatkozások egy nagyon tág területet ölelnek át , de minden esetben a legelsőként felmerülő kérdés az:- mennyire fájdalmas az adott beavatkozás?

A szájsebészeti műtétek , csak úgy minta  mint minden más fogászati beavatkozás 100%-ban elérzésteleníthető a megfelelő technika alkalmazásával. Pácienseink rendre arról számolnak be, hogy enyhe nyomás matatás érzet az megmarad, de ez még csak megközelítőleg sem nevezhető fájdalomnak  csupán tudják, hogy az adott területen tényleg csinálunk valamit.

A beavatkozást követő fájdalomérzet  pedig a beavatkozás típusától függően igen eltérő lehet. Általában mindössze 1-2 fájdalomcsillapító bevételét szokták megemlíteni, gyakran azt is inkább a biztonság kedvéért. De mivel a fájdalom teljes mértékben szubjektív érzet,  soha nem kell szégyenkezni amiatt,  ha Önnek több gyógyszerre lenne szüksége. Ilyen esetben bátran jelezni kell hiszen, ha bizalmat szavazott nekünk, akkor ez azt is jelenti, hogy ilyen esetben is számíthat a segítségünkre . Lehetnek  a nyálból származó baktériumok által okozott post operativ szövődmények, ezek minél előbbi kezelése jelentősen lerövidíti a kellemetlen időszakot.

A leggyakoribb szájsebészeti beavatkozások:

Fogeltávolítás: Már a sima egyszerű foghúzás is ide tartozik, de vannak műtéti   gyökér  és fog eltávolítások is.

Sculptio(bölcsességfog műtét): A hely hiányában  beszorult bölcsességfogak gyakran okoznak problémát. Feszíthetik a szmoszédos fogakat  azok súlyos károsodását előidézve. Gócként szerepelhetnek. A fokozott ételbeékelődés révén a kevés hellyel párosulva  a többi fog romlását, kellemetlen szájszagot okozhatnak . Fogszabályozást megelőzően eltávolításuk szinte elkerülhetetlen.

Implantáció: lásd implantáció rovat

Resectió (gyökércsúcs eltávolítás): Gyökérkezelést követően  néha előfordul , hogy fog gyökércsúcsi része köröl a csontban gyulladásos elváltozás alakul ki. Ilyen esetekben, ha a gyulladás okát megszüntettük és a kialakult cysta  mégsem szívódik fel, akkor szükség lehet annak műtéti eltávolítására.

Csont augmentáció (csontpótló műtét): lásd csontpótlás rovat.

Impaktált, retinált fogak feltárás: Ez a fejlődés során elő nem bújt  rejtve maradt fogak  felkeresését jelent, amely beavatkozás célja lehet ezen fogak eltávolítása , vagy  fogszabályozás segítségével történő előhozatala/helyremozdítása.

Paradontális kürett és augmentáció: A fogágy betegség az  íny széli részének destruktív gyulladásos megbetegedése, amely hétköznapi szóhasználatban , mint fogágysorvadás szerepel. A folyamat megállítására és minimális regenerációjára gyakran egyetlen lehetőség a műtéti úton történő tisztítás és csontpótlás.

Esztétikus hidak , koronák

A legfontosabb szó a címben az “esztétikus”, amely számunkra a természetest, az észrevehetetlent, az arccal méretben és formában harmonizálót jelenti. Felejtsék el a sablonos, kerítéslécre emlékeztető, az íny széle mentén borza képet nyújtó  régi hidak és koronák látványát. A fém-kerámia hidak is lehetnek élethűek és szépek. Az anyag képes rá a többi már csak fogorvoson, a fogtechnikuson és Önön  múlik. Kérjük , hogy a próbák során segítsen minket  azzal , hogy kritizál  és őszintén véleményez és ígérjük!

Az eddig talán ezt tudtam be a legnagyobb dicséretnek  “Észre sem vették az új fogsoromat. Valójában azt sem vették észre , hogy ez fogsor.”

Ez az esztétika még tovább fokozható a Czirkónium és E-MAX koronák és hidak készítésekor. (lásd Czirkonium /Préskerámia rovat).

Korona:

Korona készítése esetén , nincs foghiány. Ilyenkor általában az érintett fog olyan mértékben destruálodott , hogy az már esztétikai  vagy funkcionális okból sima töméssel nem állítható helyre. Ez esetben nincs szükség a szomszédos két fog lecsiszolására, hanem csak az érintett fogat preparáljuk  és mint egy sapka módjára beborítjuk a koronával. A korona sokkal erősebb a tömésnél, jobban védi a fogat és  alakjából adódoan tömörítő és nem feszítő erőket visz át a fogra.

Híd:

Hidat midig foghiány esetén készítünk . Ilyenkor általában a hiányt két oldalról határoló, szomszédos fogakat kell lecsiszolni és ezekre kerül felragasztásra a fogmű, amely egy egységben áthidalja a hiányt. A híd lehet hosszabb, vagy rövidebb kiterjesztésű a maradék fogak számától és a hiány méretétől függően.

Vállas előkészítés: Ez egy preparálási technika, amelynek során a fogorvos az ínyszélnél kis váll (beugrás) mentén helyezi el a koronai széleket. A technikus pedig speciális massza segítségével vastagabb porcelán lezárást készít. ez nagyobb esztétikát , és higiéniát, jobb záródást biztosít az ínyszél mentén.

Czirkonium és E-MAX préskerámia korona , híd

Ezeknek a  anyagoknak előnyös tulajdonságuk  abban rejlik , hogy kiküszöbölik a régi rögzített fogpótlások fém magját  és speciális  fémmentes kemény alapot képeznek a leplező porcelán számára.

-Fémallergia esetén lehetőségünk nyílik  egy fémmentes fogpótlás elkészítésére.

-Kiküszöbölhető a fémkioldódás. Így a komplementer  orvoslás számára is elfogadható.

– Nincs galván hatás, amit  a nyálban mint elektrolitban oldódó különböző ötvöző fémek hoztak létre.

– Esztétikailag még tovább növelik az élethű látszatot, mivel szerkezetük a természetes fogak rétegrendjét utánozza. Nincs belső szürke fémmag viszont van transzparencia.

Az E-MAX ma a világviszonylatban elérhető legmagasabb minőséget képviselő préskerámia , a Hollywood mosoly megformálója.

CAD/CAM

Az anyag megkövetelte a technikai fejlődést is. a cad/cam egy olyan lenyomatvételi, mintázási és kidolgozási  technika, amely során a fogművet század milliméter pontossággal tervezik meg számítógéppel, majd a program által vezérelt frézerrel faragják ki. Így készül el a tökéletesen illeszkedő és záródó híd , korona.

 

Kivehető  és kombinált fogpótlások

Kivehető fogpótlás

Abban az esetben , ha az elvesztett fogak száma olyan nagy ,vagy a megmaradt fogak elhelyezkedése alkalmatlan arra , hogy rögzített fogpótlást készítsünk,  és bármilyen indokból az implantáció sem jöhet szóba, akkor kénytelenek vagyunk beérni azzal hogy kivehető fogpótlást készítsünk. Ezek nem mások mint a klasszikus értelem be vett protézisek. Hátrányuk, hogy instabilabbak, jóval nagyobb  helyet foglalnak el a szájban, csökken a rágóerő, a komfort érzet és az élvezeti érték a rögzített pótlásokkal szemben. De ha bármilyen okból is nem adódik más lehetőség, akkor kellő odafigyeléssel ezeket a pótlásokat is el tudjuk úgy készíteni , hogy a körülményekhez képet  a lehető legjobban funkcionáljanak minden értelemben

A kivehető fogsornak két típusát különítjük el. Teljes foghiány esetén beszélünk  teljes kivehető pótlásról. Ha van még néhány maradék fog, akkor beszélhetünk részleges kivehető pótlásról. Ezen utóbbiak egy speciális formája a kombinált fogpótlás

Kombinált fogpótlás

Amikor a maradék fogak elhelyezkedése és száma már szükségessé teszi részleges kivehető fogsor készítését, de még lehetőséget ad  legalább egy kisebb területen a rögzitett pótlás elkészítésére is. Ez esetben ennek a kettő gyökeresen eltérő megoldásnak egy speciális rejtett kapcsolattal történő egyesítése egy viszonylag komfortos, a hagyományos fogsorhoz képest lényegesen jobb megoldást  eredményez.

Szájhigiéniés kezelések, instruálás, megelőzés

A megfelelő szájhigiénia elérésének két alappillére van. Az egyik rendelői szájhigiéniés kezelések, amikor is az orvos és/ vagy a dentalhigiénikus közvetlenül részt vesz, beavatkozik a megfelelő eredmény elérésének céljából. A másik az otthoni szájápolás, melynek csak közvetett résztvevői vagyunk azzal, hogy megtanítjuk Önt , vagy gyermekét a helyes szájápolásra.

Professzionális szájápolás

A fogkő nem más  nyál ásványi anyag tartalmának a fogak felszínén  való kiválása. Termelődésének gyakoriságát  és mennyiségét befolyásolja az életkor, a hormonális és genetika tényezők, szájápolási szokások. Általában a pubertással egybeesik a megjelenése és az életkor előrehaladtával termelődése , mennyisége növekszik. Rendszeres eltávolítása  rendkívül fontos hiszen előszeretettel telepednek meg benne olyan baktériumok amik közvetlenül , vagy közvetett módon a fogágy és íny súlyos destruktív megbetegedését okozzák, így végső soron a fogak idő előtti és felesleges elvesztését eredményezik. A már kialakult destruktív folyamat nem visszafordítható , csak stagnáltatni, vagy lassítani lehet , ezért nagyon fontos a megelőzés.

A fogorvos eszköztárában  szerepel. A fogkő eltávolítás és polírozás, valamint a felületes , vagy mély paradontális küret. A fogkő eltávolítás a legtöbb páciens számára  nem fájdalmas csupán kellemetlen élmény , de mivel a fájdalom egy abszolút szubjektív érzés  kérem ne habozzon szólni ha úgy érzi , hogy Önnek szüksége van  érzéstelenítésre a fogkőlevétel során.

Instruálás és otthoni szájápolás

A napi rendszerességgel megfelelő módon és elegendő ideig végzett fogtisztítás a szájhigiénia alapja. Az emberek döntő többsége autodidakta módon önmaga találja ki, esetleg szüleitől tanulja a fogtisztítást, pedig véleményünk szerint célszerű lenne ezt is, akár iskolai keretek között oktatni. A fogorvosi kezelések során , gyakran látjuk el Önöket apróbb jó tanácsokkal, de dentalhigiénikusaink  kérésre szívesen  megtanítják akár Önt, akár gyermekét a helyes szájápolásra!

Fogszabályozás

Fogszabályozás a fogászatnak egy nagyon érzékeny területe, amely nélkülözhetetlenné teszi egy erre specializálódott jó szakember közreműködését. A röntgenek és minták kielemzéséből nyert adatok alapján teljesen objektív módon értékelhető  aránypárok , szögek , síkok segítségével  az egyéni  anatómiai adottságokhoz adaptálja a kezelést az orvos, miközben figyel arra, hogy ne csak szép szabályos, hanem jól használható fogazat alakuljon ki. Ezek a fent leírtak teljesen evidensnek tűnő elvárások, de sajnos nem egyszer találkoztunk már azzal az  a problémával, hogy az elvégzett és szép sorban álló fogakat eredményező kezelés során a páciens jelentősen veszített rágóképességéből, mert nem figyeltek kezelés a fogazat egységére.

A fogszabályozás során külön kell választani a gyermekkori és a felnőttkori fogszabályozást. Szeretném hangsúlyozni, hogy a fogszabályozásnak nincs életkori korlátja, de az tény, hogy bizonyos szituációk sokkal lassabban, vagy csak kisebb mértékben esetleg bonyolultabb módon rendezhetőek  a serdülő kor után. Gyermekkorban  kihasználhatók  a szervezet építő élettani folyamatai, a növekedési folyamatok  irányításával sokkal egyszerűbb megoldásokkal érhetünk el  jobb eredményeket.

Gyermek kori fogszabályozás

Három elkülönülő szakasza van a fogazat  szempontjából: a tej fogazat, a vegyes fogazat  és a maradó fogazat időszaka (lásd: gyermekfogászt rovatban).

Tejfogazati időszak: Ebben az életkorban általában csak a veleszületett rendellenességek kezelése esetén van szükség  fogszabályozó kezelésre. Ezek általában a különböző ajak- és állcsont hasadékokat  foglalják magukba.Ellátásuk rendkívül nagy szakértelmet és különböző szakterületek együttműködését  igényli a fej-nyak sebésztől, a fogszakorvoson, és plasztikai sebészen  át egészen a logopédusig.

Vegyes fogazat időszaka: Ebben az életkorban első sorban azon esetek kezelése történik, amik rendbehozatala során az éppen előtörő fogak, vagy a növekvő csontozat  mozgatását , növekedésének irányítását használjuk ki. Az előtörő  fogak mérete még nem korrelál a csontozat felnőtt kori méretével ezért a fogak sorba rendezése még nem cél. Fontos ebben az életkorban az esetleges rossz szokások, mint ujj szopás, körömrágás, vagy a nyelvlökéses nyelés kiküszöbölése.

Maradófogazat időszaka: Tekinthetjük ezt az időszakot az utolsó simítások  korának.  Még részben  kihasználhatóak a építő  élettani folyamatok, de ha időben odafigyeltünk, akkor most már csak az összekócolódott fogak sorba rendezésére van szükség.

Felnőtt kori fogszabályozás.

A közhiedelemmel ellentétben egyáltalán nem lehetetlen! Sőt…. Azt azonban figyelembe kell venni , hogy a már jóval tömörebb keményebb csontban a már teljesen kifejlődött fogak mozgatása jóval nehezebb és időigényesebb feladat. Gyakori félelem  ilyenkor a fogszabályozó készülék  nyújtotta esztétikai kép kérdése, de manapság erre már a problémára már létezik elfogadható megoldás .(Személyes megjegyzés részemről, hogy nem egy barátom említette már meg, hogy cégüknél az állásinterjú során, mint az igényességre tükröző pozitív értéket vették figyelembe.)

Gyermekfogászat

“A gyermek nem kis felnőtt!” talán ez az egyetemi évek alatt oly sokszor halott idézet az ami a legmegfelelőbben jellemzi ezt a területet.

Gyakran sok-sok türelem, megfelelő fellépés, speciális anyagok , át és újra gondolt  a felnőttekhez képest eltérő tudás ismerete  kell a gyermekek megfelelő ellátásához.  A fejlődésben lévő szervezet teljesen máshogy viselkedik mint a felnőttekké,  ennek megfelelően máshogy is kezeljük. Gyakoriak a baleseti sérülések mind a tej, mind a maradó fogazatban, amely nem megfelelő ellátás esetén végigkísérheti a gyermeket akár az egész élete során. (ilyenkor jó ha mindig van egy  telefonszámunk, hogy probléma esetén ne pánikszerűen, hanem a legjobbak szerint cselekedhessünk). Rendelőnkben fel vagyunk készülve a komplikált esetek, baleseti sérülések ellátására!

A fogazat szempontjából  3 különböző időszakra tagoljuk a gyermekkort

Tejfogazat időszaka (kb. 6 hónap – 6 éves) 

Az első tejfogak megjelenésétől az  az első maradófog megjelenéséig tartó időszak. Ebben a korban  kell a gyermekkel megszoktatni a rendszeres fogmosást, ugyan még nem lesz képes azt tökéletesen kivitelezni, a napi rendszeres szülői segítség nélkülözhetetlen. Ilyenkor a fogorvos elsődleges feladata optimális esetben a motiválás  (A szülővel érkező gyermekkel csak beszélget, megismerkedik  és kialakít egy megfelelő pozitív légkört .) illetve szükség esetén bajok (fájdalom) elhárítása. A tejfogakat  nagyon nehéz kezelni  rendkívül érzékenyek  nagyon könnyen elhalnak,  klasszikus értelemben vett gyökérkezelésük lehetetlen. Célszerű már a legapróbb elváltozásokat azonnal javítani. Speciális a szervezet számára jobban tolerálható tömőanyagot, gyógyszeres alábélelést használunk. Minden kezelést annak tükrében végzünk, szem előtt tartjuk a későbbiekben megjelenő maradófogak optimális védelmét, óvását. Fogszabályozás csak a nagyon speciális esetekben szükséges (általában fejlődési rendellenességek).

Vegyes fogazat időszaka (kb. 6-13-éves )

Az első maradófogak megjelenésétől az utolsó tejfogak leváltásáig tartó időszak. Ebben a korban , kell a gyermeknek fokozatosan áttérnie az önállóságra, de  rendkívül fontos lenne a fokozatosság és a hozzá társuló tanítás. A rendszeres fogorvosi ellenőrzés már ugyanolyan fontos, mint a felnőttek esetében. A fogorvos / dentalhigiénikus fontos feladata a tanítás, motiválás. Ha úgy alakult akkor a tejfogakat érintő problémák kezelése  során  már a maradó fogakra koncentrál a fogorvos és elkezdődik az időhúzás,  melynek során igyekszünk a maradófogakat addig bent tartani, amíg csak lehet, amíg muszáj. A maradó fogak kezelése esetén pedig  figyelni kell a  csontozat és a fogazat folyamatos növekedésére, ilyenkor még gyakoriak a

Kompozit tömés

Egy fog tömésére akkor kerül sor, ha a szerkezete szuvasodás vagy trauma következtében sérül. A szuvasodás kialakulhat a fog bármely felszínén, illetve régebbi tömések mentén. Tömés alatt azt a műveletet értjük, amikor különböző anyagok segítségével ezt a sérült részt helyreállítjuk. A manapság leggyakrabban  erre a célra használt anyagok összefoglaló neve a kompozitok. Ezeknek az anyagoknak rendkívül sok fajtája és generációja létezik. Rendelőnkben a megbízható minőség  elérése miatt csak a  3M- ESPE (USA -Német) és GC  (Japán) cégek legújabb fejlesztésű anyagait használjuk.

A tömést mielőbb el kell végezni, mivel a szuvasodás/trauma következtében a baktériumok számára a dentin hozzáférhetővé válik, mellyel együtt  a fog gyulladása és ezzel együtt további szövődmények kialakulásának kockázata  jelentősen megnő. A tömés első lépéseként a szuvas, sérült területet eltávolítjuk, majd az üreget előkészítjük, formáljuk. Az üreg nagysága a szuvasodás kiterjedésétől függ, így beszélhetünk egy, kettő illetve három felszínű tömésről.  Amennyiben szükséges mély üregek esetében, a fogat alábéleljük, majd elkészítjük a tömést. A töméseket a már említett kompozit anyagból készítjük, mely egy különleges műgyanta. A kompozit plasztikus állapotban kerül az üregbe, mely kék fény hatására teljesen megszilárdul. Az így elkészült és kidolgozott tömés az eredeti fog színével és formájával teljesen megegyező. A kompozit tömőanyag óriási előnye, hogy a fog és a tömőanyag között kémiai kapcsolat jön létre, így biztosítva annak tartósságát.

Rendkívül fontos a tömések megfelelő kidolgozása , a csücsök- barázda rendszer megfelelő formálása, ez nem csak esztétikailag teszi tetszetőssé a fogat , de nélkülözhetetlen a megfelelő szájhigiénia és rágófunkció fenntartásához.

Gyökérkezelés

Fogaink nem csak kemény szövetekből (zománc és dentin) állnak, a fogak legbelső rétegében található a fogbél, ahol erek és idegek futnak. Minden fognak saját keringése és beidegzése van. Gyökérkezelésre akkor kerül sor, amikor a fogbél mély szuvasodás, vagy a fog nagyobb traumája miatt sérül. A fogakat leggyakrabban fogbélgyulladás miatt kell gyökér kezelni.

A kezelés során az említett  ereket és idegeket tartalmazó kamrát feltárjuk és a gyökércsatornák  gyulladt lágy szöveteit  eltávolítjuk. A csatornák hosszát minden esetben egy különleges mérőműszer  és/vagy röntgen segítségével határozzuk meg. Az említett pontosan elvégzett mérés a gyökérkezelési folyamat egyik , ha nem a legfontosabb fontos része , hiszen ez teszi lehetővé a később szövődményeket   rothadt részek maradéktalan eltávolítását. okozó említett folyamat Mindig az adott helyzethez alkalmazkodva a legmegfelelőbb gyökérkezelő műszerek segítségével a  szűk csatornákat feltágítjuk,  a gyulladt szöveteket és a már esetlegesen megtelepedett baktériumokat  kíméletesen eltávolítjuk. Az első kezelés végeztével  rendszerint a fog csatornáit gyógyszeres töméssel, a koronai részt pedig ideiglenes töméssel zárjuk le.  A gyökértömés egy következő alkalommal készül el, amennyiben a fog panaszmentes és úgy ítéljük meg, hogy a gyökértömés biztonsággal elkészíthető.

Rendelőnkben fel vagyunk készülve a komplikált esetek ellátására!

A közhiedelemmel ellentétben a gyökérkezelés megfelelő érzéstelenítés mellett abszolút fájdalommentes beavatkozás! A kezelés alatt a páciensnek semmit sem szabad éreznie!

Fogfehérítés

A leggyakrabban kért esztétika célból végzett  beavatkozás a fogfehérítés.

Fogfehérítéskor a fog kemény szöveteiben kelátok formájában megkötött/ lerakódott elszínező anyagokat távolítjuk el oxidáló szerek segítségével. A fogfehérítés során ahhoz , hogy valós eredményeket érhessünk el, vagy nagyon magas anyagkoncentráció szükséges, vagy  szükség van valamilyen katalizátorra, amely a folyamatot felerősíti. Az előbbi a fog szövetek károsodását okozhatja ezért  a  rendelőben alacsony koncentrációjú anyagokat használunk és ezek  hatásának felerősítésére a világ egyik legjobb készülékét Zoom 2 UW fényt kibocsájtó lámpát alkalmazzuk. A megfelelő módon , megfelelő anyagokkal és időszakonként kontrolláltan végzett fogfehérítés nem károsítja a fogzománcot. Az élő fog folyamatos anyagcsere folyamatai révén károsodás nélkül végezhető.

A fogfehérítés során bekövetkező fehéredés  mértéke egyénileg más és más. Függ a foganyag tömörségétől az elszíneződést okozó anyagok  használatának gyakoriságától, a fog eredeti színének tónusától. Sajnos így a kezelés előtt annak mértéke megjósolhatatlan, de mivel  a  ZOOM 2 (sajnos )nem az első lámpa illetve technika volt, amit kipróbáltunk , őszintén  állíthatom , hogy messzemenőleg ezzel értük el a legjobb eredményeket.

Figyelni érdemes továbbá arra is, hogy a koronák, hidak valamint az esztétikus tömések nem fehérednek .

A fent leírtakra tekintettel javaslom , hogy soha ne kezdjen hozzá fogfehérítéshez önállóan és soha ne használjon ismeretlen eredetű anyagokat mert azok vagy csalódást , vagy akár súlyos károsodást okozhatnak.

RelaxDent Implant Clinic Fogászati Centrum

Tömegközlekedéssel könnyen  megközelíthető. Több parkolási lehetőség a környéken.

Jöjjön el belvárosi rendelőnkbe és tökéletessé tesszük mosolyát.